4

 • A líceumnak is van már centenáriumi zászlója

  Sopron és egész Magyarország ünnepli idén az 1921. december 14. és 16. közötti népszavazás 100. évfordulóját, amelyen a város és környékének lakossága azt döntötte el, hogy területük Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e. Sopron történelmi hűségére emlékezve a közintézmények centenáriumi zászlót kapnak az önkormányzattól. A Líceumba egy volt tanítvány hozta az ünnepi lobogót.

  Bővebben

 • Nem ballagtak, de vizsgáznak

  A 2020/21-es tanév tavaszi érettségi időszakában a vizsgázó végzősökről és az írásbeli feladatok értékeléséről, értelmezéséről szóló híradásokban sok szó esik a koronavírus-járványról. Természetesen így van ez, mert ők azok a diákok, akiknek felkészülési idejét, az elmúlt majd másfél évet jelentősen átalakította a pandémia. A digitális oktatás során önálló, felelős döntéseket kívánó helyzetekkel találkoztak, érettségükről jóval hamarabb kellett tetteiken keresztül számot adniuk, mint ahogy a vizsganapokra sor került.

  Bővebben

 • Evangélikus Csodavár Pápán

  A Pápai Városi Óvodák Vajda Péter Lakótelepi Tagóvodája szeptembertől a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. Az új intézmény nevét kedd délelőtt sajtótájékoztatón jelentették be az evangélikus egyházközség és az intézmény képviselői.

  Bővebben

 • Hívogatás a nyári kántorképző tanfolyamokra

  Reménykedve a csendesülő vírushelyzetben, idén nyáron is három tanfolyamot szervezünk a nyárra, amelyet még a Mandák Kórus próbahétvégéje és a kántortovábbképző tanfolyam követ majd.

  Bővebben

 • A középiskolák végzőseinek véget ért a tanév

  A Magyarországi Evangélikus Egyház 19 középiskolai intézményében búcsúztatják ezekben a napokban a végzős diákokat: a hagyományos ballagás helyett idén jellemzően online osztályfőnöki órákon, videóüzeneteken keresztül látják igazgatójukat, tanáraikat, iskolalelkészüket és társaikat a diákok.

  Bővebben

 • Bibliaismereti verseny a gondviselő Istenről

  A Magyar Bibliatársulat Alapítvány ismét online bibliaismereti versenyt hirdet „A gondviselő Isten” címmel.

  Bővebben

 • Megjelent az idei gyermek- és ifjúsági pályázat kiírása

  A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottsága pályázatot hirdet 2021. szeptember 30-ig lezajló, elsősorban napközis jellegű gyermek- és/vagy ifjúsági táborok / programok / rendezvények támogatására.

  Bővebben

 • MEE: Országos nyári táborok helyett a helyi rendezvényeket szorgalmazzák

  A Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottságának és Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának a közleménye az országos szervezésű, evangélikus nyári táborokkal és rendezvényekkel kapcsolatban az alábbikban olvasható.

  Bővebben

 • Trombitát, Bocskai-sapkát és a közelmúlt emlékeit is kiállították a jubileum alkalmából

  Az evangélikus egyházi oktatás 25 éve, 1996. július 1-én indult újra Orosházán, melynek apropójából a Székács József Evangélikus Iskola történelemtanára, Hajdu Attila egy iskolatörténeti kiállítást állított össze. Az alsós tanulók személyesen tekinthetik meg a kiállított tárgyakat, emlékeket, a felsősök és a gimnazisták interaktív formában.

  Bővebben

 • Fiatal önkénteseket keres az EVT

  Június 30-ig jelentkezhetnek az angolul beszélő fiatal egyháztagok az Egyházak Világtanácsa (EVT) soron következő, 11. nagygyűlésének ifjúsági kísérő programjába. A jelentős ökumenikus eseményt jövőre rendezik Németországban, Karlsruhe városában. Az úgynevezett Steward program célja, hogy a több ezer résztvevővel zajló rendezvényt egy 160 fős, dinamikus és sokszínű csapat segítse 2022. augusztus 21. és szeptember 10. között.

  Bővebben

 • Idén már nem maradt el „Az Úr érkezése”

  Ahogyan „Az Úr érkezése” ökumenikus szavalóverseny lebonyolítása, úgy az eredményhirdetése sem volt szokványos – bár a pandémia elmúlt egy éve alatt már hozzászokhattunk, hogy a programok jó része az online térben valósul meg. A 27. alkalommal meghirdetett megmérettetés záró alkalmának ezen felül is volt szomorú aktualitása: nemcsak a helyezést elért diákoknak gratuláltak a szervezők, hanem egyúttal a verseny életre hívójáról, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium közelmúltban elhunyt korábbi igazgatójáról, dr. Bánszki Istvánról is megemlékeztek.

  Bővebben

 • Közel négyszáz diák vett részt az országos hittanverseny harmadik fordulóján

  Közel négyszáz diák mérette meg tudását a 29. Országos Evangélikus (Online) Hittanverseny harmadik fordulóján. A Gyülekezeti és Missziói Osztály (GYÜMI) szervezésében megvalósuló versenyen több mint 350 tanuló jutott tovább, így ők készülhetnek a kreatív munka elkészítésével. Beszámoló a 2021. április 17-én megrendezett online hittanversenyről.

  Bővebben

 • Levente önmagát is legyőzi a medencében

  Deák Levente, a soproni evangélikus Líceum 9./B osztályos tanulója harmadik lett a CXXIII. Úszó Országos Bajnokság 200 méteres férfi (felnőtt) hátúszás B. döntőjében. Levi összesen hat számban indult és hét egyéni csúcsot úszott. Az elképesztő teljesítmény kapcsán beszélgetünk vele.

  Bővebben

 • Tényleg ilyen Biblia kell a fiataloknak?

  A Biblia a világ legismertebb sikerkönyve, amelyet több milliárd ember vett már a kezébe. Manapság számos bibliaadaptáció készült, hogy a 21. század emberéhez is eljusson a Szentírás. A Harmat és a Kálvin Kiadó gondozásában frissen megjelent Biblia neked célja kifejezetten a fiatalság megszólítása. Miben más ez a Szentírás? Tényleg ez kell a fiataloknak? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána, miután megrendeltük a látványos kiadványt.

  Bővebben

 • Neonhal – Tudom, mivel tartoztam

  Bemutatjuk a Neonhal zenekar legújabb szerzeményét.

  Bővebben

 • Önkéntes munkán a gyerekek – Már fiatalon megtanulják: segíteni jó

  Új szeretetszolgálatot indított az Evangélikus Egyházközség. Az ifidiakóniában az evangélikus iskola diákjai vesznek részt. Feladatuk mindig más, a céljuk viszont állandó: szeretnének önkéntesen, önzetlenül jót tenni másokkal, másokért.

  Bővebben

 • Online élményprogrammal örvendeztették meg a járvány miatt zárt idősek otthona lakóit az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei

  Budapest – Ismert önkéntesei örvendeztették meg online meglepetésműsorukkal az Ökumenikus Segélyszervezet dunavarsányi idősek otthonának lakóit, akik több mint egy éve élnek a járványhelyzet miatt bevezetett különleges szabályok szerint. Bár mára minden lakót és az összes munkatársat beoltották, s eddig még senki nem fertőződött meg az intézményben, látható, hogy mennyire fontos az egészségügyi szempontok mellett a lelki és mentális állapot megóvása is.

  Bővebben

 • Bátorító üzenet járvány idején

  Orosháza – „Nagyon bíztunk benne, hogy a tavaszi szünet után újra rendes kerékvágásban folytatódhat az iskolai élet. Amikor a visszatérés elhalasztásának hírét meghallottuk, akkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy minél több embert (diákot, szülőt, orosházit és bárkit) szeretnénk elérni egy bátorító üzenettel” – írták a Székács-iskola által készített videót kísérő szövegben. A felvételen sok tanár és a fenntartó egyházközség képviselői, lelkészek is megfogalmazták üzenetüket.

  Bővebben

 • Eszter álma a Kazinczy-érem

  Sopron – Tavaly is bejutott a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjébe, de a nagy lehetőségtől akkor megfosztotta a járvány. De Bor Eszter idén is megnyerte a megyei fordulót, úgyhogy célegyenesbe fordult az aranyéremért.

  Bővebben

 • Küzdeni kell, de van, aki biztosan melletted áll ebben! – 10 éves a KRSZH

  Budapest – Nyíregyháza – Sok ragyogó ötletet, rendezvénytervet tett zárójelbe a Covid-járvány, melyek a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat megalakulásának 10. évfordulóját lettek volna hivatottak ünnepélyessé és emlékezetessé tenni. Belátva a járványhelyzet komolyságát és az eredeti elképzelések tarthatatlanságát, az online térben tűnnek fel a jubileumi év jelentőségét nyomatékosító alkalmak, tartalmak. 2021. március 26-án, péntek délután online kerekasztal-beszélgetést szerveztek a tíz évvel ezelőtti intézményalapítókkal, a roma szakkollégiumokat létrehozó szándéknyilatkozatot aláíró személyiségekkel, négy egyház elöljáróival.

  Bővebben

 • Kelenföldi bibliakuckó – Jézus bevonul Jeruzsálembe

  Budapest – 2021. februárjában új sorozatot kezdtek a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tagjai a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A hetedik történetet László Dávid mondta el. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs, Németh Sándor; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.

  Bővebben

 • Kétgenerációs székácsosok

  Orosháza – 25 éve va az Orosházi Evangélikus Egyházközség fenntartásában, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, ezért összegyűjtötték, hogy kik azok, akik a saját itt töltött éveik után gyermekeiket is efelé az iskola felé irányították. – VIDEÓ!

  Bővebben

 • Ismét dobogón végzett a SzEVa

  Orosháza – Töretlen siker övezi a Székács Iskola 11/6-osztályos csapatát, akik immáron harmadik alkalommal értek el dobogós helyezést a KEVIN – Középiskolások Egyetemi Innovatív Versenyén. Idei ötletével harmadik lett a már összeszokott négyes: Berki Csenge, Lentvorszki Pál, Palacsik János és Veres Zsófi.

  Bővebben

 • Kész vagy az örömre? – Ilyen volt Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciája

  Budapest – 2021. március 19–20-án negyedik alkalommal rendezték meg az IVK-t, Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciáját. A kétnapos, intenzív tréninget az Ifjúságépítők Alapítvány és több keresztény felekezet (adventista, anglikán, baptista, evangélikus, katolikus, pünkösdi és református) fiataljai szervezik az ifjúsági munka minden résztvevője számára. Mi is ott voltunk, most elmondjuk a tapasztalatainkat!

  Bővebben

 • Bizonyságtétel

  Végzős diák vagyok a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. Egy minden felmenői ágon evangélikus családban születtem, és azok közé tartozom, akik az egyházba beleszülettek. Ám nem csak a formaságokat örököltem, mert szüleim komolyan vették a hitüket, és a keskeny út követésére neveltek.

  Bővebben

 • Megújul a KÖSZI arculata

  Budapest – 10. jubileumi évét ünnepli a KÖSZI, aminek alkalmából sok meglepetéssel készülünk. A honlapunk megújulása után a KÖSZI logó is új formát kap!

  Bővebben

 • Megnyerték! – A Berzsenyis Betyárok a legjobbak!

  Sopron – Az ország legjobbja lett a Berzsenyis Betyárok csapata a Kreatív Történelem elnevezésű tanulmányi versenyen! Barlai Zsófia tanárnői tanítványai; Varga Petra, Németh Boglárka, Bokori Zsófia és Oláh Rebeka Lídia hatalmas tapsot érdemelnek.

  Bővebben

 • Sikeresen zárult a 29. Országos Evangélikus (Online) Hittanverseny második fordulója

  Budapest – Közel négyszáz résztvevővel tartották meg a Gyülekezeti és Missziói Osztály (GYÜMI) szervezésében a 29. Országos Evangélikus (Online) Hittanverseny második fordulóját. A verseny második alkalmán a Redmenta felületén mérették meg tudásukat a résztvevők, 2021. március 20-án.

  Bővebben

 • Biblia-Expedíció – Gyermek- és ifjúsági kiadványok

  Budapest – Az öt részből álló projekt célja a Biblia korának átlátható megismerése, a bibliai szövegek olvasása iránti vágy felkeltése, és a különböző történetek közötti tájékozódás segítése a kisiskolás korosztálytól kezdve az ifjúságig.

  Bővebben

 • Hogyan született meg Orosházán az Ifidiakónia?

  Orosháza – Az egész a tojástálcákal kezdődött... Isten bizony nem gondoltam én semmire, nem is akartam mást, csak a húsvéti ajándékokhoz tojástartókat gyűjteni. Ebből lesznek az idősek ajándékai, kis kosarak, csokik, apró igehirdetés fényképekkel, stb. De kevés lett a tojástartó, és ráírtam a presbitereinkre, hogy gyűjtsenek már nekem vagy hetven darabot. Lett is, de nemcsak tartó...

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4 csatornájára