Reálkéthét – Reális kihívásokkal a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Reálkéthét – Reális kihívásokkal a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Share this content.

Szöveg: Kituljak Eszter
Szarvas – A Vajdában hagyományosan február közepén tartják a reálhét elnevezésű rendezvényt. Idén át kellett gondolnunk a szokásos programokat, hiszen a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat igényel.

Úgy láttuk, hogy a diákok nagyon belefáradtak már a digitális tanulás körülményeibe, a monitorok előtt eltöltött rengeteg időbe. Ezért azt terveztük, hogy kihívjuk a tanulókat a szabadba. Olyan feladatokat adtunk számukra, amelyek a természettudományos tárgyakhoz kapcsolódtak, és mindenképpen a szabad levegőn mozogva kell őket megoldaniuk. Sikerült még a szigorító intézkedések bevezetése előtt, természetesen minden járványügyi szabályozást betartva két tartalmas hetet eltöltenünk ezzel.

A reálhéten hagyományosan a Nemrég voltam vajdás diák sorozat keretében volt diákjainkat szoktuk vendégül látni, akik mesélnek egyetemi éveikről, felnőtt életükről, pályájukról. Idén kicsit másképp folytattuk ezt a hagyományt. Az egészségügyi felsőoktatásban tanuló volt diákjainkhoz fordultunk, hogy meséljenek nekünk arról, hogyan élik meg a koronavírus-járvány elleni védekezésben végzett munkát, mit csinálnak, milyen feladataik vannak. Azt szerettük volna, hogy tanulóink első kézből kaphassanak beszámolókat azoktól, akik maguk is helyt állnak, és teszik a dolgukat. A kapott beszámolókból egy cikk is megjelent holnapunkon.

Matematikafeladatként „pénzvadászaton” kellett részt venniük a diákoknak. Sok helyen találkozunk lakóhelyeinken olyan táblákkal, amelyek európai uniós pályázatok segítségével megvalósult beruházások adatait mutatják. A feladat mindössze annyi volt, hogy a diákok fedezzenek fel ilyeneket a városban járva, találjanak minél többet, majd készítsenek szelfit velük, amelyek segítségével összegezhető a „pénzgyűjtés” eredménye. 

A kémia szakos kollégák növényi indikátorok készítésére szólították fel diákjaikat, akik a feladathoz természetesen részletes útmutatót kaptak. Egy kevés esővizet vagy hólét kellett gyűjteni – aki nagyobb sétára vállalkozott, kiment a Körös-partra vízmintát venni –, majd kezdődhetett a vízminták kémhatásának vizsgálata a saját készítésű növényi indikátorokkal. 

A biológia tantárgyhoz kapcsolódik az állatok szeretete. Akik vállalkoztak rá, kutyaiskolába mehettek kedvenceikkel. Meleg napsütésben részt vettek egy foglalkozáson, ahol szakemberek iránymutatásával végezhettek különféle feladatokat kutyáikkal. Ráadásként még egy agilitybemutatót is megtekinthettek, ahol sokféle különböző feladatot végzett el póráz nélkül kutya és gazdája.

Környezetvédelmi feladatként – tavasz közeledtével – utcán, közterületen végzendő környezettisztítást kaptak a diákok.

Iskolánk tanulója volt korábban Mendöl Tibor, a hazai településföldrajz „atyja”. A földrajz tantárgyhoz kapcsolódóan városismereti feladatot is kaptak tanulóink. Arra kértük őket, hogy egy feladatlap segítségével járjanak végig egy kijelölt útvonalat. Minden helyszínen szelfit kellett készíteni, és egy, a helyszínhez kapcsolódó kérdésre kellett válaszolni. A feladatlap kitöltéséhez szükség volt informatikai ismeretekre is.

Az arborétumban természetfotókat kellett készíteni. A fizikus tanárok szabadtéri kísérletek elvégzését kérték, ezeket akár a korcsolyapályán is teljesíthették diákjaink. A testnevelők egyébként is korcsolyázási lehetőséggel várták a mozogni vágyókat, de kis csoportokban futásra és streetballra is lehetett jelentkezni.

Sok-sok diákot sikerült megmozgatnunk. Tanulóink tevékenységét osztályonként összegeztük. Minden „kihíváshoz” pontozás tartozott, így egy osztályt győztesként is ki tudtunk hirdetni.

Most, hogy bevezették a szigorító intézkedéseket, úgy érzem, hogy az idei „reálkéthét” alkalom volt arra, hogy test és lélek egy kicsit feltöltekezzen.

A szerző a reálmunkaközösség vezetője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!