Húszéves a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ (1999–2019. április 17.)

Húszéves a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ (1999–2019. április 17.)

Share this content.

Szöveg: Harmati Béla, videó: Zákeus Média Centrum
Révfülöp – 1999. április 17-én szenteltük fel egyházunk ma már nélkülözhetetlen intézményét a Balaton északi partján, hogy konferenciák, egyházi rendezvények, egyéni és csoportos üdülések számára biztosítson helyet.

Története jól példázza egyházunk 1945. utáni sorsát, amikor a kiépülő szocialista rendszer kárpótlás nélkül elvette, államosította iskoláinkat, intézményeinket. A rendszerváltoztatási kísérletek sodrában először régi gimnáziumainkat kaptuk vissza, azon belül is elsőként a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumot 1989. szeptember elsején. Aztán az új Evangélikus Teológiai Akadémia következettm ami immár Budapesten, Zuglóban folytatta működését 1990. szeptember 14-étől.

1991. július 22-én döntött a Parlament a volt egyházi ingatlanok tulajdoni rendezéséről, és utána már alig győztük: 1989-ben újra ennek köszönhetően 1992-től újra az egyház tulajdonába került a bonyhádi evangélikus gimnázium, az 1992/93-as tanév is megkezdődhetett a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban és újraindulhatott 1993-ban a tanítás a Békéscsabai Evangélikus Gimnáziumban. 1992. szeptember 20-án szentelték fel Telekgerendáson az új templomot.

1992. november 23-án Schweinfurtban testvéregyházi szerződést kötöttünk a Bajorországi Evangélikus Tartományi Egyházzal, akiktől sok támogatást kaptunk: Opel autókat kaptak a szórványlelkészek, új templomok épültek (pl. Dunaújvárosban). Az évente rendszeresen érkező segélyek révén kerülhetett sor a révfülöpi fejlesztésekre, amelyeknek köszönhetően 1999. április 17-én átadták a konferenciaközpontot.

Dr. Inotayné Lukáts Judit korábbi országos építési vezetőnk örömmel nyugtázta a bajor vendégek dícséretét: egy ilyen központot mi is örömmel fogadnánk nálunk!

Pótolhatatlan szolgálatot végzett az elmúlt húsz évben ez a központ, Krisztus Urunk áldását kérjük az itteni rendszeres, jól tervezett munkára és azokra, akik ott szolgálnak!

Soli Deo Gloria!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!