Itt a farsang, áll a bál

Itt a farsang, áll a bál

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Mi másról tudósíthatnának ezekben a hetekben a médiumok, mint a farsangi időszak harsány eseményeiről; bálokról, bulikról, tarkabarka programok kavalkádjáról? Végtére a farsang vízkereszttől ebben az esztendőben is a hamvazószerdát megelőző húshagyókeddig tart, azaz február 16-ig. Attól tartok, most azonban világszerte „visszafogottabb” a vigadozás, hisz lassacskán az Evangélikus Életnek sem lesz olyan olvasója, akinek szűkebb vagy tágabb környezetéből ne rántott volna már valakit sírba a koronavírus.

Mondjuk, a keresztény egyházak járványmentes években sem nagyon tudnak mit kezdeni ezzel a farsangi időszakkal, a vigasságokban való „osztozódás” helyett várva várják inkább a böjtöt, amikortól aztán újra lehet evangéliumi történéseken elmélkedve komorkodni, szomorkodni, majd ismét – szent hálaadással – örvendezni… Pedig vízkereszt ünnepén újra és újra fellelkesíthetne bennünket az a tény, hogy Jézus Krisztus legeslegelső csodatétele éppenséggel a víz borrá változtatása volt egy kánai menyegzőn.

De ha már idén „áll a bál”, és momentán még a vendéglátóhelyek, mi több, még a gyülekezeti mulatságok (?!) sem látogathatók, keressünk „csakazértis” okot az örömre – belső szobánk magányában. Például a Szentírás elmélyültebb tanulmányozásával vagy épp magazinunk olvasnivalóival, melyek között – jelen lapszámunkban – még a bibliai idők kulináris jellemzőiről is szó esik. Akkor lenne csak igazán nagy a baj, ha a keresztény hitünket tápláló forrásokból sem meríthetnénk vigaszt, erőt, derűt! Jó lenne, ha ehhez a – lapzártánkkor még el sem kezdődött – ökumenikus imahét alkalmai is hozzájárulhatnának. Az imanyolcaddal kapcsolatban azonban most még csupán egyházunk püspökeinek vízkereszt ünnepén kiadott nyilatkozatát tudjuk megosztani olvasóinkkal.

T. Pintér Károly

Az újságot keressék a Luther Kiadó / Evangélikus könyvesboltban és az evangélikus templomokban vagy fizessék elő a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!