Bizonyságtétel

Bizonyságtétel

Share this content.

Forrás: Nyíregyházi Hírmondó, szöveg: Jávori Teofil
Végzős diák vagyok a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban. Egy minden felmenői ágon evangélikus családban születtem, és azok közé tartozom, akik az egyházba beleszülettek. Ám nem csak a formaságokat örököltem, mert szüleim komolyan vették a hitüket, és a keskeny út követésére neveltek.

Már gyerekkoromtól kezdve a családdal rendszeresen szolgáltunk az evangélikus egyházban, mint korálokat polifon feldolgozásban éneklő kamarakórus. Végigjártuk a nyíregyházi és a környékéhez tartozó evangélikus gyülekezeteket, és emiatt is nagyon sok istentiszteleten vettem részt, a korálokat pedig ezekben az időkben ismertem meg. Emellett otthon, családi körben rendszeresen előkerült a Biblia, az Útmutató, és megismertem a bibliai történeteket is.

Az általános iskolai éveimben hittan órákra jártam, aminek nem szakított véget a gimnázium kezdete. A gimnáziumomban heti rendszerességgel vannak áhítatok – amiken énekszolgálattal segítek, valamint jelenleg is hittan érettségire készülök –, mely sok Biblia forgatást igényel. E kettő hatására a hitem egyre csak mélyül(t). Továbbá, iskola mellett korálokat gyakorlok orgonán, a blattolási tudásom fejlesztésére. A korálok játszása és szövegének tanulmányozása többet jelent, mint csupán nosztalgiát a gyermekkoromról, hiszen új korálokat is megismerek, amelyek szövege és dallama tartalmi mélységének megértése – a régiekkel együtt – hitélményekre vezetik a lelkem.

Kicsivel több, mint egy éve indult el bennem egy erős mentalitási változás, melynek alapja az első, még kiskoromban megtanult ige, s amely talán a mai napig a kedvencem: ez az ige volt az, ami feléledt bennem: „Nem jó fa az, amely romlott gyümölcsöt terem; és nem romlott fa az, amely jó gyümölcsöt terem. Mert minden fa az ő tulajdon gyümölcséről ismertetik meg; mert a tövisről nem szednek fügét, sem a szederindáról nem szednek szőlőt.” (Lukács 6, 43-44)

Közvetlen előttem jelenleg az érettségi áll, majd akárcsak a bátyám, Fülöp, én is a teológiára szeretnék menni. Ha sikeres lesz a felvételi, majd az egyetem elvégzése, a lelkészi állás számomra nem munka, hanem mint hivatás lesz jelen az életemben. Személyesen és szomorúan érint, amikor egyes gyülekezeteket aligha fiatalokat megszólítónak, elöregedőnek, vagy lelkipásztor nélkülinek, s így lassan leépülőnek látok. Várom, hogy megmérettessek, és ha Isten is úgy akarja, az említett területeken is virágzó gyülekezetet építhessek.

Mert merni kell nagyot álmodni, az igét megszívlelve hitünket megerősíteni, és Istent buzgón kérve, belé vetett bizalommal a tőle kapott álmoknak nekirugaszkodni!

Jávori Teofil (18) végzős gimnazista Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium.

Címkék: Jávori Teofil -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!